Inspirasjon

Fyringsråd

Uansett om du har peis, peisovn eller vedovn – de er et naturlig samlingssted i ethvert hjem. De inviterer til varme og hvile året rundt. For at du skal trives med ildstedet ditt, gir vi deg informasjon om bruk og funksjoner.
 

Opptenning

Hvis skorsteinen er kald når du tenner opp, vil det hjelpe å brenne noen sammenkrøllede avissider oppe mot hvelvplaten i ildstedet. Du får da varmet opp skorsteinen og oppdriften øker – noe som gir en enklere opptenning.
 
Lukten av brent støv kjennes spesielt når de nevnte varmekildene ikke har vært i drift en stund. Årsaken til denne lukten skyldes at det forbrennes store mengder støv over kort tid.
 

Fyring og lufttilførsel

En peis som fyres med dørene åpne, forbruker mer luft enn et frittstående ildsted. Det er derfor viktig med god lufttilførsel til rommet peisen er plassert i.
I rom der det benyttes et ildsted – uansett type – må det være god ventilasjon som følger gjeldende regelverk.
 
Bruk trekkventilene til å regulere varmeeffekten. Etter ca. 15 minutters fyring, kan trekkventilene reguleres til ønsket stilling.
 

Trekkventiler og funksjoner

Mange ildsteder har 2 trekkventiler. Ventilene under døren tilfører ildstedet den nødvendige undertrekk under opptenning og skal lukkes når opptenningsfasen er ferdig.

Overtrekken (over døren) sørger for "luftspyling" nedover glassene for å holde disse rene, samtidig som denne luften blander seg med røykgassene og gir den beste forbrenningen.
 

La peisbålet "dø ut" av seg selv

Ilden eller asken i ildstedet må aldri slukkes med vann eller lignende, da dette kan forårsake sprekkdannelser i godset. For å unngå at skorsteinen "suger varme" fra rommet, bør dørene lukkes før peisen forlates.
 
Les mer om våre peiser, peisovner og vedovner.
 

Luft, støv og misfarging

Alle rom inneholder støvpartikler, selv om det blir støvsuget og vasket regelmessig. Støvpartikler er både synlige og ikke synlige. Større partikler er synlige i spesielle lys og solforhold. Disse partiklene har ikke negative konsekvenser så lenge støvkonsentrasjonen i luften er lav. Klimaet innendørs kan beskrives som dårlig når disse opptrer i større mengder.
 
Blandes disse støvpartiklene seg med partikler fra sot og tjære fra sigarettrøyk, brennende stearinlys og oljelamper i et oppvarmet rom, vil kald luft strømme langs gulvet og mot en varmekilde. Varmekilder kan være gasspeis, vedovn eller panelovner.
 
Når kald luft møter varm luft vil denne stige. Noe av denne luften transporteres igjennom konveksjonskassen i innebygde peiser og rundt ovner generelt, og sendes ut fra disse i rommet med stor hastighet og med høy temperatur. 

Luftmengden som transporteres igjennom en konveksjonskasse ligger på mellom 50 – 150 m3 per time. Denne luftmengden varierer ut i fra varmekapasitet på det aktuelle produkt.
 
Konsekvensene av dette er at støv og smuss fra denne luften blir oppvarmet og til dels brent. Når denne luften kommer i kontakt (berøring) med kalde og fuktige overflater som vegger og tak, kan disse bli misfarget etter kort tid. Denne misfargingen blir spesielt synlig i nærheten av varmekilden.
 
Denne misfargingen (avleiringen) kommer hurtigere i nybygg og etter restaurering. Årsaken til dette skyldes at uttørkingen av maling og byggematerialer tar tid. Uttørkingstiden er fra 6 uker til 6 måneder, avhengig av bygningsmateriale.
 
Misfarging (avsetninger) øker med bruk av levende lys, oljelamper osv. når disse partiklene transporteres igjennom en varm sone.

Her kan du laste ned vår veiledning om opptenning og fyring.
 
DEL PÅ:
Dovre_forsidebanner_firegrunner-front

Fire grunner til å fyre i ildstedet

Fire grunner til å fyre i ildstedet
Snart er det høstferie og søndag er det Vedfyringens dag. Med rekordhøye strømpriser, dårlig vær og kulde som nærmer seg, frister det å sette seg ned og finne roen foran flammene.
Dovre_forsidebanner_fyr-blogg

Slik får du fyr i ildstedet

Slik får du fyr i ildstedet
Nordmenn elsker vedfyring og mange fyrer jevnt i ildstedet gjennom vinteren. Men hvordan få fyr i ildstedet på mest effektiv måte?
Dovre_forsidebanner_skorstein-blogg

Hvordan brannsikre skorsteinen

Hvordan brannsikre skorsteinen
Det varmer godt for både kropp og sjel når veden spraker. Her er tipsene til hvordan du fyrer på en trygg og sikker måte.