Viktig å vite

Fyrer du riktig? Gode tips og triks

Mange fyrer fortsatt på «gammelmåten», det vil si opptenning av småflis med større vedkubber oppå – gjerne med avispapir i mellom for at det skal ta fyr. Men melkekartonger, impregnert trevirke, avispapir og annet søppel skal ikke inn i ovnen.

Metoden vi bruker i dag kalles «å fyre fra toppen og ned». Det er anbefalt fra bransjeorganisasjonen Norsk Varme, da denne metoden avgir mindre sot og partikler, gir bedre lufttilførsel og bidrar til at det første ilegget brenner bedre og varer lengre. 

 

Slik fyrer du riktig i peisen – steg for steg

 • Sørg for god trekk ved å åpne luftventilen(e) i ovnen.
   
 • Bruk tørr ved. Unngå avispapir o.l. ved opptenning, dette bidrar til mer sot- og tjæreavsetning i pipe og ildsted, og som dessuten er skadelig for miljøet.
   
 • Legg et par store, vedkubber i bunnen og stable mindre kubber på tvers av dette. Sørg for at det er litt luft mellom kubbene. På toppen av dette legger du opptenningsved eller bjørkenever/flis – med opptenningsbriketter helt øverst.
   
 • Tenn på, og hold døren litt på gløtt mens det tar fyr. Pass godt på, og gå ikke fra ovnsdøren åpen. Lukk døren når det brenner godt, og bruk trekkventilene til å regulere varmeeffekten.
   
 • Fordel glørne ut over bunnen i ildstedet før du legger på nye ved. 
   
 • La peisbålet dø ut av seg selv, og slukk aldri med vann eller lignende. Dette kan forårsake sprekkdannelser i godset.


   
thumbnail shutterstock 253405447
Hvis det er dårlig trekk i ovnen, kan du forsøke å åpne et vindu eller verandadør i rommet. Det må være god ventilasjon i rom hvor ildsted benyttes.
 
Dersom skorsteinen er helt kald når du skal starte å tenne opp, må du få litt varm luft i den for at den skal begynne å trekke. Det kan hjelpe å sette opp ovnsdøren noen minutter i forkant før man tenner opp.
DEL PÅ:
Dovre%20bloggbilde%20700x516

Bli med å feire Vedfyringens dag 2. oktober!

Bli med å feire Vedfyringens dag 2. oktober!
trender%20Moodboard%202023%20Kari-blogg1

Interiørtrender 2023

Interiørtrender 2023
Hva kan vi forvente av interiørtrender i det kommende året? Bærekraft er fortsatt veldig viktig. Det samme er gjenbruk, som tilfører en retro touch – spesielt på møbler. Fargemessig vil fortsatt det lune og naturlige dominere, men mer dristige farger er på vei inn.
shutterstock_218723122

Fyrer du riktig? Gode tips og triks

Fyrer du riktig? Gode tips og triks
Mange fyrer fortsatt på «gammelmåten», det vil si opptenning av småflis med større vedkubber oppå – gjerne med avispapir i mellom for at det skal ta fyr.