Inspirasjon

En takk fra Dovre til Dovre

Dovre peisovner har siden 1933 båret det samme navnet som det råe og vakre landskapet som ligger midt i landet. «Da DNT i fjor hadde sitt 150 års-jubileum, slo det oss at vi burde gi en gave til stedet vi i sin tid lånte navnet fra», sier Anette Solheim ved Dovrepeisen i Norge. 

«Med DNT sine 500 hytter og godt over 300.000 medlemmer, regnet vi med at dette ville være en gave som var kjærkommen og som kunne varme mange hjerter og kalde tur-tær.»


Ikke her, men der?

Høsten 2018 tok Dovre kontakt med DNT for å høre om de kunne være interessert i en peis til en av deres mye besøkte hytter i Dovre-området, som bursdagsgave. «Så hyggelig» responderer Jan Erik Reiten, eiendomssjef i DNT umiddelbart. «Vi er faktisk i gang med å planlegge oppgradering av et bygg på Grimsdalshytta der vi trenger ny vedovn. Så en gave til Grimsdalshytta hadde vært hyggelig.»
 
Dovre hadde to kriterier for å gi gaven. Det ene var at ovnen skulle stå på en av av hyttene i Dovre-området, og den andre var at ovnen enten skulle erstattes med en gammel ovn som ikke er rentbrennende eller settes inn i en hytte hvor det ikke var ovn fra før. Etter nærmere ettersyn viste det seg at ovnen på Grimsdalshytta allerede hadde en peisovn, og at denne er rentbrennende. «Jeg synes ikke det er riktig å skifte et allerede rentbrennende ildsted når dere mest sannsynlig har mange ildsteder som ikke er rentbrennende», sier Anette ved Dovrepeisen. «Vi vil gjerne gi noe som kan være et bidrag til et renere miljø. Det er viktig for oss.»
 
Vi brukte de ufremkommelige og snøkledde månedene til å finne en annen DNT-hytte som kunne prydes med en ny peis. Vi endte på hytta, Storeskag, som ligger i Heggenes. Litt sør for Gålå hvor det berømte Per Gynt Spelet med Dovregubbens Hall spilles hver høst.
dovre bloggbilde 1280x448 dnt 4
Storeskag DNT-hytte:
  • Storeskag er et bra utgangspunkt for alle som vil inn i Langstua fra de vestlige omrеdene. Omrеdet er barnevennlig med korte dagsetapper mellom ulike hytter. Det er vei helt opp til hytta pе sommeren.
  • Område: https://goo.gl/maps/ptrbJkTMfBEYTeCdA
  • Høyde over havet: 1.124 m
  • Betjeningsgrad: Selvbetjent
  • Sengeplasser: 11
  • Åpningstider: Hele året

HISTORISK VEDOVN, MED HELSTØPTE TRADISJONER

Overleveringen og monteringen tok plass fredag 25. oktober på Storeskag DNT hytte, hvor ovnen nå skulle ha sitt nye hjem. «Valget falt naturlig på en Dovre klassiker! En vedovn som har linjer fra en av våre eldste ovner og som har motiv fra det Norske eventyret Bukkene Bruse» forklarer Anette ivrig. «Ovnen passer rent praktisk hyttas størrelse, med tanke på varmeeffekt. Men så passer også designet og historien til ovnen – til det området den faktisk skal stå.»

 
Hyttetilsynsansvarlig og DNT-representant Jan Ove Bredesen tok ydmykt i mot den nye vedovnen, men han står ikke lenge og ser på før han hjelper til. «I DNT er det tradisjon for å hjelpe til. Vi hadde over 800.000 dugnadstimer i 2018. Så det ligger i beinmargen vår» sier Jan Ove Bredesen.


TRO TIL DOVRE FALLER

Dovre-navnet forplikter. Ovnene må ta vare på miljøet– eller retter sagt, de kan ikke skade miljøet. Og ovnene må være holdbare. Holde i generasjoner.
 
«Gratulerer med dagen på etterskudd! Nå har dere en ovn som står i mange år.»
«Selv takk» bukker Jan Over Bredesen «Ovnen hører liksom hjemme her.»

 
DEL PÅ:
trender%20Moodboard%202023%20Kari-blogg1

Interiørtrender 2023

Interiørtrender 2023
Hva kan vi forvente av interiørtrender i det kommende året? Bærekraft er fortsatt veldig viktig. Det samme er gjenbruk, som tilfører en retro touch – spesielt på møbler. Fargemessig vil fortsatt det lune og naturlige dominere, men mer dristige farger er på vei inn.
shutterstock_218723122

Fyrer du riktig? Gode tips og triks

Fyrer du riktig? Gode tips og triks
Mange fyrer fortsatt på «gammelmåten», det vil si opptenning av småflis med større vedkubber oppå – gjerne med avispapir i mellom for at det skal ta fyr.
Interi%C3%B8r%20540w

Vurderer du en ny vedovn eller peis?

Vurderer du en ny vedovn eller peis?
I Dovre opplever vi stor etterspørsel etter ildsteder, og går du med tanker om å bytte ut gammel vedovn eller kjøpe en ny? Da har du mange gode argumenter for å nettopp gjøre det.