Inspirasjon

Fyringsråd

Uansett om du har peis, peisovn eller vedovn – de er et naturlig samlingssted i ethvert hjem. De inviterer til varme og hvile året rundt. For at du skal trives med ildstedet ditt, gir vi deg informasjon om bruk og funksjoner.
 

Opptenning

Hvis skorsteinen er kald når du tenner opp, vil det hjelpe å brenne noen sammenkrøllede avissider oppe mot hvelvplaten i ildstedet. Du får da varmet opp skorsteinen og oppdriften øker – noe som gir en enklere opptenning.
 
Lukten av brent støv kjennes spesielt når de nevnte varmekildene ikke har vært i drift en stund. Årsaken til denne lukten skyldes at det forbrennes store mengder støv over kort tid.
 

Fyring og lufttilførsel

En peis som fyres med dørene åpne, forbruker mer luft enn et frittstående ildsted. Det er derfor viktig med god lufttilførsel til rommet peisen er plassert i.
I rom der det benyttes et ildsted – uansett type – må det være god ventilasjon som følger gjeldende regelverk.
 
Bruk trekkventilene til å regulere varmeeffekten. Etter ca. 15 minutters fyring, kan trekkventilene reguleres til ønsket stilling.
 

Trekkventiler og funksjoner

Mange ildsteder har 2 trekkventiler. Ventilene under døren tilfører ildstedet den nødvendige undertrekk under opptenning og skal lukkes når opptenningsfasen er ferdig.

Overtrekken (over døren) sørger for "luftspyling" nedover glassene for å holde disse rene, samtidig som denne luften blander seg med røykgassene og gir den beste forbrenningen.
 

La peisbålet "dø ut" av seg selv

Ilden eller asken i ildstedet må aldri slukkes med vann eller lignende, da dette kan forårsake sprekkdannelser i godset. For å unngå at skorsteinen "suger varme" fra rommet, bør dørene lukkes før peisen forlates.
 
Les mer om våre peiser, peisovner og vedovner.
 

Luft, støv og misfarging

Alle rom inneholder støvpartikler, selv om det blir støvsuget og vasket regelmessig. Støvpartikler er både synlige og ikke synlige. Større partikler er synlige i spesielle lys og solforhold. Disse partiklene har ikke negative konsekvenser så lenge støvkonsentrasjonen i luften er lav. Klimaet innendørs kan beskrives som dårlig når disse opptrer i større mengder.
 
Blandes disse støvpartiklene seg med partikler fra sot og tjære fra sigarettrøyk, brennende stearinlys og oljelamper i et oppvarmet rom, vil kald luft strømme langs gulvet og mot en varmekilde. Varmekilder kan være gasspeis, vedovn eller panelovner.
 
Når kald luft møter varm luft vil denne stige. Noe av denne luften transporteres igjennom konveksjonskassen i innebygde peiser og rundt ovner generelt, og sendes ut fra disse i rommet med stor hastighet og med høy temperatur. 

Luftmengden som transporteres igjennom en konveksjonskasse ligger på mellom 50 – 150 m3 per time. Denne luftmengden varierer ut i fra varmekapasitet på det aktuelle produkt.
 
Konsekvensene av dette er at støv og smuss fra denne luften blir oppvarmet og til dels brent. Når denne luften kommer i kontakt (berøring) med kalde og fuktige overflater som vegger og tak, kan disse bli misfarget etter kort tid. Denne misfargingen blir spesielt synlig i nærheten av varmekilden.
 
Denne misfargingen (avleiringen) kommer hurtigere i nybygg og etter restaurering. Årsaken til dette skyldes at uttørkingen av maling og byggematerialer tar tid. Uttørkingstiden er fra 6 uker til 6 måneder, avhengig av bygningsmateriale.
 
Misfarging (avsetninger) øker med bruk av levende lys, oljelamper osv. når disse partiklene transporteres igjennom en varm sone.

Her kan du laste ned vår veiledning om opptenning og fyring.
 
DEL PÅ:
Dovre%20blogg%20utlistning_hoysesongfjellhytter

Få hytte-inspirasjon på @dovrepeisen

Få hytte-inspirasjon på @dovrepeisen
Vi har samlet noen av våre stilsikre og trofaste hytte-følgere fra Instagram. Bli inspirert >
Dovre%20bloggbilde%20700x516_denlillehytta2

Gammelt, lite og ujålete. –”Helt perfekt”

Gammelt, lite og ujålete. –”Helt perfekt”
Ved

Bærekraftig. Personlig. Retro. Plassbesparende. Naturlig.

Bærekraftig. Personlig. Retro. Plassbesparende. Naturlig.
Interiørtrendene i 2022 legger vekt på å ta mer bærekraftige valg – å være bevisst på klima og miljø.