Dovre%20forsidebilde%20web_vinter_2_2019

Fire grunner til å fyre i peisen


Snart er høstferie og idag er det Vedfyringens dag. Med dårlig vær, kortere dager og kulde som nærmer seg, frister det å sette seg ned og finne roen foran flammene. Her er fire gode grunner til å fyre opp ildstedet ditt i anledning Vedfyringens dag.
 

Vedfyring holder oss varme

Tre av fem nordmenn fyrer med ved gjennom vinteren. Og med høye strømpriser og kalde temperaturer er vedfyring et rimelig og hyggelig alternativ som flere nordmenn tyr til. 
 
Vedfyring er også en viktig del av egenberedskap, og trekkes frem av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som en av de mest nødvendige oppvarmingsmulighetene. Norge er nemlig avhengig av vedfyring for at strømnettet ikke skal bryte sammen på de kaldeste dagene. De aller fleste varmepumpene som er i bruk i Norge takler ikke sprengkulden. Hvis strømmen går over lengre tid, er det også kun vedfyring som kan holde oss varme over flere dager.
 
Det er derimot viktig at vedovnen er ny og rentbrennende. De nye ovnene slipper ut nær 90 prosent mindre partikler enn de gamle – og gir minst 30 prosent mer varme per kubbe.
 

Det gir kos, hygge og varme følelser

Varme, kos og hygge er det første nordmenn tenker på, når vi sier ovn og ildsted. Ildstedet har blitt et hyggelig samlingspunkt, og spesielt det siste året hvor usikkerhet og hjemmesitting har preget vår tilværelse.
 
Det er lite som er koseligere enn å samles rundt ildstedet med de man er glad i, og bare slappe av. Å sitte foran en varmepumpe gir ikke helt samme effekt som det å kose seg foran ildstedet med en bok og noe godt i glasset.
 
Ildstedet som samlingspunkt henger også sammen med hva slags vedovner folk har hjemme. Eldre har ofte en mer lukket modell, mens yngre er vant til å ha en rentbrennende ovn med mer glass. Ovner der du ser ilden godt utgjør et ekstra hyggelig sted å samles, og har blitt en populær trend blant nordmenn.
 

Vedfyring er pålitelig og enkelt

Ildstedet er en oppvarmingskilde du kan stole på, så lenge du fyrer riktig og i tråd med sikkerhetsanbefalingene.
 
For det første er vedovnen den eneste varmekilden som alltid virker. Du slipper å tukle med elektrisk utstyr, det er bare å stable veden, bruke opptenningsbriketter og tenne fra toppen. En vedovn og pipe krever også minimalt med vedlikehold og har lang levetid.
 
For det andre er ved kortreist og lokalt produsert. Det meste av veden som brukes i Norge er hugget i området der man bor. Flere deler av ovnene er også produsert i Norge.
 
Og for det tredje er vedfyring som regel det rimeligste alternativet. Tørr ved av god kvalitet kan gi en varmepris ned i 45 øre/kWh – gitt at man har en moderne og effektiv vedovn.
 
 

Det er avslappende og har en meditativ effekt

Føler du deg ekstra avslappet når du nyter kaffe og en bok foran peisen? Det kan faktisk være at du er nettopp det. Mennesket har brukt ild som en kilde til varme og lys i kanskje så mye som 1,7 millioner år. Men ingen har tidligere forsket på ildens avslappende effekt.
 
Ifølge Christopher D. Lynn, professor ved universitetet i Alabama, har ild en god effekt på blodtrykket. Lynn forsket på dette med hypotesen om at ild har en avslappende effekt på mennesket. 226 personer deltok i forsøket som gikk ut på å måle blodtrykket mens de satt rundt et bål. Konklusjonen var at ild har en stressdempende effekt på mennesket. Og forsøket viste at knitrelyden er avgjørende for at blodtrykket sank hos testpersonene.
 
Foran ildstedet er derfor en god arena for å fokusere på meditasjon og mindfulness. Skap et øyeblikk av tilstedeværelsen og vær tilstede – her og nå. Sett deg i en komfortabel posisjon, slapp av og prøv å samle tankene. Tren oppmerksomheten til å fokusere på det som får deg til å roe ned, og kom så tilbake til deg selv.
 
Ildstedet kan være et metaforisk stopp-punkt i livet. Et sted hvor du kan koble helt av, alene eller sammen med venner eller familie.