DovreLogo2018
DovreLogo2018
Inspirasjon

Valg av peis

Peis, peisovn eller vedovn? Hva slags ildsted skal jeg velge?

Uansett om du velger peis, peisovn eller vedovn – de fleste ønsker at flere funksjoner skal dekkes og at ildstedet skal være:
 • et koselig samlingspunkt
 • en del av interiøret
 • en oppvarmingskilde 
 

Størrelse – vurder hvor stort ildsted du har behov for

 • Hvor stort er rommet?
 • Hvor stort totalareal skal du varme opp?
 • Skal det være hovedoppvarmingskilde?
 • Skal det være tilleggsvarme? 

Sentralt i huset er det en fordel med et større ildsted, som kan varme opp store arealer. Også i en underetasje er det gunstig å ha et ildsted med høy varmekapasitet, gjerne ca. 9000 W eller mer. Varmluft vil alltid stige, og hvis du har en åpen løsning mellom kjeller og huset, vil du kunne utnytte varmen i hele huset. Et ildsted varmer sjelden for lite!
 
Det totale varmebehovet vil normalt ligge mellom 60 - 80 kW/m2, avhengig av hustype, isolasjon, størrelse på vindusareal, samt klimaet der du bor. Et bolighus på 120m2 vil dermed ha følgende totale wattbehov (ca.): 120 x 80 W = 9.600 W. Hytter har som regel større wattbehov.
 

Plassering – fysiske og praktiske hensyn å ta

 • Skorsteinens plassering i rommet.
 • Skorsteinens innvendige tverrsnitt og lengde.
 • Brannmurens størrelse
 • Gulv og evt. forsterkning av gulv 

Plasser ildstedet slik at du får glede av å se flammebildet og føle varmen fra det stedet du tilbringer mest tid i rommet. Virker det vanskelig å få plassert ildstedet der du vil ha det, ta med tegning av rommet til din Dovreforhandler – de kan hjelpe deg.
 
Les mer om våre peiser, peisovner og vedovner.
 

Personlige ønsker – og hva slags ildsted passer inn hjemme hos deg?

Alle har et bilde av – og en drøm om – hvordan tilværelsen skal bli etter at et ildsted er på plass. Alternativene er mange og kategoriene du kan velge mellom er beskrevet her.
 

Peisovn

En peisovn er en mellomting mellom peis og vedovn – utstyrt med stor glassdør som gir deg godt innsyn til bålet. Dette er et godt valg for deg som har lyst på peis, men har liten plass.
 

Vedovn

En vedovn kan plasseres overalt – på et kjøkken, i stua, i gangen eller på et soverom – og passer like godt både hjemme og på hytta.
 

Peisinnsats

Med en peisinnsats har du muligheten til å mure din egen drømmepeis eller sette opp en elementpeis. Her har du flere modeller å velge mellom.


Ta hensyn til følgende:

 • Vekt – enkelte ildsteder har så høy vekt at det kreves fundament.
 • Gulvbelegg/tepper må fjernes. Tregulv dekkes med en plate av stål eller lignende.
 • Brannmuren må være stor nok, sjekk materiale og tykkelse. Generelt krav til brannmur er minimum 100 millimeter tykkelse på Leca, Siporex, teglstein eller betong – evt. kan godkjent brannpanel brukes. Naturstein er ikke godkjent som brannmur.
 • Avstand fra røykrør til brennbart materiale skal være min. 300 millimeter, eller etter angitte krav i monteringsveiledningen for det aktuelle produktet.
 • Det er viktig å fjerne tapet og annet brennbart materiale bak ildstedet.
 • Følg alltid monteringsveiledningen nøye.

Hva gjør du med montering?

Noen ønsker å sette opp ildstedet selv, mens andre vil ha hjelp. Det enkleste er å høre hva din Dovreforhandler anbefaler – de kan hjelpe deg med å skaffe en montør og gi deg den hjelpen du måtte trenge.


Før montering

Olje- og gassovner/peiser er søknadspliktige. Søknad sendes stedlige bygningsråd eller feiervesen.

Les monteringsveiledningen nøye før arbeidet påbegynnes. Installasjonen skal foretas etter gjeldende forskrifter, som er beskrevet i monteringsveiledningen. Er du i tvil, ta kontakt med feiervesenet.
 
 

 

DEL PÅ:
Skjermbilde%202021-06-08%20kl_%2012_04_16_v2

Et stykke Dovre midt i «fargeriket»

Å åpne Instagramprofilen til @bypiapei er som å åpne smågodtposen når du har lavt blodsukker. Fullt av farger og du har lyst på alt – og mer.
Skjermbilde%202021-05-27%20kl_%2013_51_30_croppet

I Gjerstad finner du Dovrepeiser høyt oppe i trærne

I Gjerstad Kommune, 40 minutter nord for Kragerø, svever 3 sjarmerende trehytter flere meter over bakken. Og i hjertet av hver hytte er vi så heldige å være representert med en Dovrepeis – som står og varmer...
Dovre%20bloggbilde%201280x448_oppussing

Toppmåneder for oppussing!

Normann har oppussingsdilla. Årlig pusser vi opp for over 60 milliarder kroner. Fire av fem skal pusse opp og store deler av oppussingen skjer i mai og juni.