Viktig å vite

Slik får du ren peis

Vi nordmenn elsker peiskos, og peisen er ofte et naturlig samlingssted i huset. Det hyggeligste er en ren peis uten sotete vinduer, og det er heldigvis enkelt å ordne.

Det er ikke lenge til kveldene blir mørkere og kjøligere, og vi kryper opp i sofaen for å kose oss foran peisen. Derfor er det lurt å rengjøre peisen nå slik at den er klar til bruk. 
 

Slik får du rent glass i peisen:

  1. Krøll sammen avispapir og fukt det litt, ikke bruk for mye vann. 
  2. Dypp det fuktige papiret i kald aske.
  3. Gni papiret på innsiden av glasset.
  4. Gjenta til du har fått løsnet all soten.
Tørk over med tørkepapir og du har nå et skinnende rent glass.
Vann og sot danner en slags lut som kan være hard på hendene, så husk å bruke hansker.
Skulle glasset mot formodning ikke bli helt rent kan man få kjøpt forskjellige midler for fjerning av sot, men med jevnlig rengjøring og riktig fyring dannes det svært lite sot. 
 

Slik unngår du sotete glass:

  • Bruk tørr ved, er veden for fuktig kan glasset dekkes med sot. 
  • La døren stå litt på gløtt og åpne trekkventilen helt når du tenner opp. Er lufttilførselen for liten, kan det bli mye sot.

Slik rengjør du peisen:

Når du skal rengjøre peisen bør du vente et par dager for å være helt sikker på at det ikke er noen glør igjen, eller bruke en askebøtte med lokk som du lar stå noen dager før du tømmer den for å unngå brann. Du må også bruke en sotskuffe eller metallspade, samt kosten fra peissettet. Vanlig støvsuger kan ikke brukes, kun askesuger. 
 

Hvor skal asken kastes?

Dersom du kun har fyrt med ren ved kan du bruke asken som gjødsel. Aske er rik på kalium og kalk, og kan brukes både på gresset, busker, roser og peoner. På vinteren kan man strø med asken for at snøen skal smelte raskere.  
Ellers skal aske kastes i restavfallet. Den skal ikke kastes med organisk avfall da det kan være giftstoffer i asken. Det aller beste er å legge noen avissider nederst i en pose, fukte asken og pakke den inn i avisen, før man knyter posen godt igjen.
Nå er det bare å glede seg til å fyre opp i en ren og pen peis, og kose seg foran flammene med knitringen i peisen.
 
DEL PÅ:
trender%20Moodboard%202023%20Kari-blogg1

Interiørtrender 2023

Interiørtrender 2023
Hva kan vi forvente av interiørtrender i det kommende året? Bærekraft er fortsatt veldig viktig. Det samme er gjenbruk, som tilfører en retro touch – spesielt på møbler. Fargemessig vil fortsatt det lune og naturlige dominere, men mer dristige farger er på vei inn.
shutterstock_218723122

Fyrer du riktig? Gode tips og triks

Fyrer du riktig? Gode tips og triks
Mange fyrer fortsatt på «gammelmåten», det vil si opptenning av småflis med større vedkubber oppå – gjerne med avispapir i mellom for at det skal ta fyr.
Interi%C3%B8r%20540w

Vurderer du en ny vedovn eller peis?

Vurderer du en ny vedovn eller peis?
I Dovre opplever vi stor etterspørsel etter ildsteder, og går du med tanker om å bytte ut gammel vedovn eller kjøpe en ny? Da har du mange gode argumenter for å nettopp gjøre det.