Viktig å vite

Slik får du ren peis

Vi nordmenn elsker peiskos, og peisen er ofte et naturlig samlingssted i huset. Det hyggeligste er en ren peis uten sotete vinduer, og det er heldigvis enkelt å ordne.

Det er ikke lenge til kveldene blir mørkere og kjøligere, og vi kryper opp i sofaen for å kose oss foran peisen. Derfor er det lurt å rengjøre peisen nå slik at den er klar til bruk. 
 

Slik får du rent glass i peisen:

  1. Krøll sammen avispapir og fukt det litt, ikke bruk for mye vann. 
  2. Dypp det fuktige papiret i kald aske.
  3. Gni papiret på innsiden av glasset.
  4. Gjenta til du har fått løsnet all soten.
Tørk over med tørkepapir og du har nå et skinnende rent glass.
Vann og sot danner en slags lut som kan være hard på hendene, så husk å bruke hansker.
Skulle glasset mot formodning ikke bli helt rent kan man få kjøpt forskjellige midler for fjerning av sot, men med jevnlig rengjøring og riktig fyring dannes det svært lite sot. 
 

Slik unngår du sotete glass:

  • Bruk tørr ved, er veden for fuktig kan glasset dekkes med sot. 
  • La døren stå litt på gløtt og åpne trekkventilen helt når du tenner opp. Er lufttilførselen for liten, kan det bli mye sot.

Slik rengjør du peisen:

Når du skal rengjøre peisen bør du vente et par dager for å være helt sikker på at det ikke er noen glør igjen, eller bruke en askebøtte med lokk som du lar stå noen dager før du tømmer den for å unngå brann. Du må også bruke en sotskuffe eller metallspade, samt kosten fra peissettet. Vanlig støvsuger kan ikke brukes, kun askesuger. 
 

Hvor skal asken kastes?

Dersom du kun har fyrt med ren ved kan du bruke asken som gjødsel. Aske er rik på kalium og kalk, og kan brukes både på gresset, busker, roser og peoner. På vinteren kan man strø med asken for at snøen skal smelte raskere.  
Ellers skal aske kastes i restavfallet. Den skal ikke kastes med organisk avfall da det kan være giftstoffer i asken. Det aller beste er å legge noen avissider nederst i en pose, fukte asken og pakke den inn i avisen, før man knyter posen godt igjen.
Nå er det bare å glede seg til å fyre opp i en ren og pen peis, og kose seg foran flammene med knitringen i peisen.
 
DEL PÅ:
Dovre_forsidebanner_firegrunner-front

Fire grunner til å fyre i ildstedet

Fire grunner til å fyre i ildstedet
Snart er det høstferie og søndag er det Vedfyringens dag. Med rekordhøye strømpriser, dårlig vær og kulde som nærmer seg, frister det å sette seg ned og finne roen foran flammene.
Dovre_forsidebanner_fyr-blogg

Slik får du fyr i ildstedet

Slik får du fyr i ildstedet
Nordmenn elsker vedfyring og mange fyrer jevnt i ildstedet gjennom vinteren. Men hvordan få fyr i ildstedet på mest effektiv måte?
Dovre_forsidebanner_skorstein-blogg

Hvordan brannsikre skorsteinen

Hvordan brannsikre skorsteinen
Det varmer godt for både kropp og sjel når veden spraker. Her er tipsene til hvordan du fyrer på en trygg og sikker måte.